Koe upeat

Sukelluskohteet Maltalla

Maltalla pystyt kokemaan vedenalaisen maailman monet eri ulottuvuudet yhden päivän aikana, sillä sukelluskohteet ovat vain kivenheiton päässä toisistaan. Omat suosikkikohteemme sisältävät labyrinttimaisia luolia, upeita riuttoja ja tietenkin kuuluisia hylkyjä.

Suosituimamat

Sukelluskohteet

Maltan saaristo muodostuu kolmesta saaresta – Malta; kaikista suurin saari, Gozo; Calypson myyttinen saari, sekä pieni Comino; kuuluisa Blue Lagoonistaan. Tämä saaristo muodostaa sukeltajan paratiisin Välimeren sydämeen.

Maltan saariston upeat rannat, suojaisat lahdet, jyrkät kiviset rantaviivat ja vedenalaiset riutat sekä hylyt kutsuvat nauttimaan tästä henkeäsalpaavan kauniista luonnosta. Maltan vedet ovat maailmankuuluja kirkkaudestaan ja näkyvyys on erinomainen jopa 30 metrin syvyydessä. Värikäs ja monimuotoinen merielämä tekee Maltasta vedenalaisen valokuvaajan unelmakohteen. Maltalla sukeltaessa voit nähdä niin merisiilejä, meritähtiä, mustekaloja, meriahvenia, merihevosia, barrakudia, tonnikaloja kuin murenoitakin.

Voit sukeltaa Maltalla vuoden ympäri. Tammi- ja helmikuu ovat kylmimmät kuukaudet, mutta silloinkin keskilämpötila pyörii 13°C asteen tienoilla, ja vedessä lämpötila on keskimäärin 16°C. Lämpimin aika sukeltaa on kesäkuusta marraskuuhun.

Um el Faroud


Um El Faroud upposi 1998 hirvittävän räjähdyksen seurauksena, jossa kuoli yhdeksän maltalaista satamatyöntekijää. Kolme vuotta se oli Valletan satamassa, mutta nyt se on pystyssä hiekkapohjalla Wied iż-Żurrieqista lounaaseen. Hylyssä on muistolaatta ruorihytin ikkunoiden edessä. 

Um El Faroud painaa 10,000 tonnia ja on 115 metriä pitkä. Komentosilta on 18 metrin syvyydessä, pääkansi 25 metrissä. Sukeltajat voivat nähdä mustekaloja ja barrakudia perän paikkeilla. Paapuurin puolella näkyy usein meriahvenparvia, papukaijakaloja ja hopeakylkiä. Toisinaan näkyy myöskin makrillia ja tonnikaloja. Hylkyyn pääsee sisälle verrattain helposti, mutta hylyn koon vuoksi  penetraatio on sallittu vain edistyneille hylkysukeltajille. 

Syvyys: 18-36 metriä


Tug Boat Rozi (Cirkewwa)


Rozi on 40-metrinen hinaaja, joka upotettiin turisteille nähtävyydeksi Captain Morgan Cruisesin toimesta vuonna 1992. Vierailijoita vietiin katsomaan sitä pienellä keltaisella sukellusveneellä. Hylky on noin 100 metriä laiturista ja se on edelleen kokonainen lukuunottamatta moottoria ja potkureita, jotka poistettiin ennen upottamista. Hylky on pystysuorassa hiekkapohjalla, ja houkuttelee lukuisia kaloja ja sukeltajia. 

Syvyys: 18-32 metriä

Blue Hole & Inland sea (Dwerja)


Yksi Euroopan 10 parhaimmista sukelluskohteista on kuuluisa Blue Hole. Sukelluskohde löytyy Gozon tunnetuimman turistikohteen, Sinisen ikkunan, alta Dwejrasta. Syvä sininen vesi tarjoaa hyvän ympäristön erilaisille kaloille ja muille mereneläville. Blue hole on oikeastaan luola ilman kattoa, jossa vedenalainen ympäristö ja veden läpi siivilöityvä valo ovat kauniita. Maksimisyvyys kohteella on 60 metriä, mutta parhaat kala-apajat ovat 10 ja 30 metrin välillä. Näin ollen kaikentasoisilla sukeltajilla on hyvät mahdollisuudet sukeltaa tällä kohteella. 

Paluumatkalla sukeltajat voivat piipahtaa suuressa luolassa suoraan blue holen alapuolella, riippuen luokituksista ja ilman riittävyydestä. 

Syvyys: 5-50 metriä

P29 Patrol Boat (Cirkewwa)


P29 partioveneen hylky on pystysuorassa 33 metrin syvyydessä, kansirakenteet yltävät 12 metriin. Seuraa vedessä lahden reunaa kuuden metrin syvyyteen saakka ja käänny oikealle, josta noin 100 metrin päästä löydät pudotuksen Cirkewwan riutalle. Pudotuksen reunalta suunnista suuntaan 320 astetta, jolloin osut suoraan hylylle. Toinen tapa löytää hylylle on seurata lahden reunaa syvemmälle lipalle, josta löydät hylyn suunnasta 270 astetta. 

Syvyys: 18-40  metriä

MV Imperial Eagle


OTällä syvällä hylyllä on mahdollista tehdä penetraatioita, mutta älä tuhlaa kallista pohja-aikaasi. Sen sijaan käy komentosillalla, ota kuva syvänmeren kapteenina ruorin takana. Tämä on erittäin mielenkiintoinen sukelluskohde, jolla voi usein nähdä esim. mustekaloja. Pohjalta löytyy myös paljon punaista levää. Hylky on 45 metriä pitkä ja painaa 257 tonnia. 

Depth: 32-42 metres

Ota yhteyttä

KTD Malta @ Water World, Qawra.
Mob. +358 400 875686
Mob. +356 2157 1797 (WaterWorld office)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KTD Malta ja WaterWorld Watersports yhteistyössä

Sukellamme myös Thaimaassa!



Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irene Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi.
Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved. In collaboration with Waterworld Diving Malta - Permit No: Dive 0082